Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Η περιγραφή μίας καρικατούρας

Εργασίες για την ενότητα της Περιγραφής  από την έκφραση-έκθεση Α΄Λυκείου




Στην εικόνα απεικονίζεται ο γερμανός φυσικός Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο οποίος έχει γίνει γνωστός σε όλους μας για την θεμελίωση της θεωρίας της σχετικότητας.

  Το πρώτο χαρακτηριστικό του που τράβηξε την προσοχή μου στην συγκεκριμένη φωτογραφία είναι τα σκοτεινά του μάτια. Λόγω της ασπρόμαυρης ανάλυσης πάνω από τα βλέφαρά του, έχει σχηματιστεί μία έντονη σκούρη σκιά που τονίζει το μελαγχολικό, απλανές και ταυτόχρονα ειρωνικό του βλέμμα, όπως επίσης τις βαθιές χαραγματιές που έχουν αφήσει τα χρόνια στο κάτω μέρος των ματιών του.

  Επίσης λόγω της επεξεργασίας που έχει υποστεί η φωτογραφία, η περιοχή των ματιών έχει στενέψει, φαρδαίνοντας με αυτόν τον τρόπο το ρυτιδιασμένο μέτωπό του και δίνοντας έμφαση στην μεγάλη του μύτη. Δεξιά και αριστερά από τα ρουθούνια του εμφανίζονται δύο βαθιές ρυτίδες που καταλήγουν στο καλοκουρεμένο και υπερβολικά μεγάλο του μουστάκι, που κρύβει κάθε ίχνος των χειλιών του, αφήνοντας μόνο ένα μικρό μέρος του τετράγωνου σαγονιού του να φαίνεται. Τέλος τα άσπρα του φουσκωτά και μακριά μαλλιά είναι χτενισμένα προς τα πίσω εφαρμοσμένα στο περίεργο σχήμα που χει πάρει το κεφάλι του Αϊνστάιν, ενώ μερικές τρίχες στο κάτω μέρος δίπλα από τα σφιγμένα του μάγουλα πετάνε δίνοντας την αίσθηση των επιμελώς ατημέλητων μαλλιών.

  Γύρω από το πρόσωπό του υπάρχει παντού σκοτάδι, ενώ το μόνο που μπορούμε εύκολα να διακρίνουμε είναι η θολωμένη άσπρη εικόνα – πιθανώς των χεριών του – τα οποία κρατάνε έναν καρυοθραύστη με μία καρό μπάλα, η οποία έχει σχεδόν σπάσει, αφού τα ραγίσματα πάνω της είναι φανερά.

  Γενικά είναι μία εικόνα που έχει υποστεί πολλές επεξεργασίες, από το σχήμα του προσώπου, μέχρι το χρώμα της. Όμως αυτό είναι που την κάνει πιο ενδιαφέρουσα και τραβάει την προσοχή όσων την βλέπουνε αφού χρειάζεται αρκετή ώρα για να την παρατηρήσεις καλά.

Ελευθερία Παπαδοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου