Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Η έννοια του πρέποντος (decorum) στον Ερωτόκριτο

  Το ''πρέπον'' στη λογοτεχνία, το decorum κατά τον Οράτιο, είναι η ευπρέπεια. Μάς εντυπωσιάζει η πληθώρα των λέξεων που παραπέμπουν στην ευπρέπεια και τις οποίες με εμφατικό τρόπο τοποθετεί στο κείμενό του ο Β. Κορνάρος. Το θέμα προσεγγίζεται με εμπεριστατωμένο τρόπο από την καθηγήτρια του Α.Π.Θ. Αναστασία Μαρκομιχελάκη

Πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο





Η Τασούλα Μαρκομιχελάκη (Ηράκλειο, 1966) είναι πτυχιούχος Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Cambridge (με τον καθ. David Holton), όπου ειδικεύτηκε στην Κρητική Λογοτεχνία. Στο παρελθόν δίδαξε στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης (1992-97), στη Σχολή Ξεναγών Κρήτης και στη Μέση Εκπαίδευση (1998-2012) και ασχολήθηκε επαγγελματικά με την επιμέλεια εκδόσεων.
 Έχει δημοσιεύσει μελέτες για θέματα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας από τις αρχές ώς τον 18ο αιώνα, καθώς και για τη μορφή της Ωραίας Ελένης στη νεότερη ποίηση. Έχει δώσει διαλέξεις στην Αγγλία, την Κύπρο και την Κωνσταντινούπολη, και έχει λάβει μέρος σε συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από τις σειρά «Παλαιότερα κείμενα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας» του ΙΝΣ (Ίδρυμα Μ. Τριανταφυλλίδη) θα κυκλοφορήσει το βιβλίο της Μανόλης Σκλάβος, Της Κρήτης ο χαλασμός (Η Συμφορά της Κρήτης).





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου