Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

ΜΝΗΜΗ ΝΙΚΟΥ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

«Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών, ο φιλόλογος, συνδικαλιστής, συγγραφέας και αγωνιστής του αντιδικτατορικού αγώνα, Νίκος Καλογερόπουλος, χτυπημένος από την επάρατη νόσο.

Γεννήθηκε το 1935 στο Ροδοχώρι Βοϊου. Πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, υπηρέτησε σε σχολικές μονάδες της Μακεδονίας, ενώ εργάστηκε ως δάσκαλος λατινικών στο Πανεπιστήμιο και σχολικός σύμβουλος.

Την περίοδο της δικτατορίας δραστηριοποιήθηκε στη Δημοκρατική Αμυνα. Για τον εκλιπόντα, μίλησε στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης ο επικεφαλής της παράταξης, «Θεσσαλονίκη -Ανοιχτή Πόλη», Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων ότι ως συνδικαλιστής, προχώρησε στην ανασύσταση της ΟΛΜΕ.



ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ  omikron 2008
 
Ηταν ένα όμορφο καλοκαιρινό απομεσήμερο που μας κάλεσε ο κ. Νίκος Καλογερόπουλος να δούμε τη Μουσειακή Συλλογή που δημιούργησε στο σπίτι του. Αυτή η εικόνα από εκείνη την επίσκεψη έδωσε το ερέθισμα να την καταγράψουμε στις σελίδες του περιοδικού. Δεν ξέρω αν οι εικόνες που κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός μπορούν να αποτυπώσουν με ακρίβεια αυτά που υπάρχουν σ' αυτόν τον πανέμορφο και συνάμα ξεχασμένο τόπο. Ίσως όμως μπορεί να αποτελέσουν ένα ερέθισμα για να επισκεφτεί κανείς το Ροδοχώρι. Να συζητήσει με τον κ. Καλογερόπουλο και που αν σταθεί και τυχερός να δοκιμάσει τα πεντανόστιμα φαγητά που μαγειρεύει ο ίδιος.

Κι αυτή την ιστορία προσπάθησε να κρατήσει ζωντανή μ' αυτή του την προσπάθεια. Συνταξιούχος πια καθηγητής Φιλόλογος δεν σταματά στιγμή για τη διάσωση αυτών που έζησε, αυτών που κατέγραψε στην πολυετή ενασχόληση του με τα κοινά. Άρθρα, μελέτες, βιβλία, επιμέλεια συγγραμμάτων για τον αγαπημένο του τόπο το Βόϊο. Και σιγά σιγά όλα αυτά τα χρόνια δημιούργησε μία υπέροχη συλλογή από Οικιακά σκεύη , εργαλεία, όπλα, πετρώματα και απολιθώματα της περιοχής, γλυπτά, έργα στην πέτρα και στο ξύλο ντόπιων καλλιτεχνών αλλά και δικά του, βιβλία τοπικής ιστορίας και φωτογραφίες. Αξίζει πραγματικά τον κόπο κανείς να ανηφορίσει 70 χιλιόμετρα απο την Κοζάνη στο Ροδοχώρι και να απολαύσει όλα αυτά τα εκθέματα που δεν βιάζουν το τοπίο αλλά που μ'ένα μαγικό τρόπο θαρείς πως είναι ένα με το περιβάλλον.

Τα καθημερινά αντικείμενα και τεχνήματα ' γράφει ο ίδιος- δείγματα τεχνολογίας και υλικά τεκμήρια της ζωής των προηγούμενων γενεών, αποτελούν ένα από τα πιο παραμελημένα ' αλλά και τα πιο σημαντικά ' κεφάλαια της Λαογραφίας.

Το 2004 επιμελείται μια ογκώδη έκδοση κοινή των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Κοζάνης και Γρεβενών, 'Κοζάνη ' Γρεβενά : Ο χώρος και οι άνθρωποι'. Εκατό και πλέον συγγραφείς και ερευνητές καθοδηγούμενοι από επιτροπή καθηγητών του Α.Π.Θ. παρουσιάζουν τις θέσεις του σε τρία μεγάλα κεφάλαια : Φυσικό Περιβάλλον, Ιστορία και κοινωνία, Πολιτισμός.

«Θέλαμε να δοθεί έμφαση στην παρουσίαση του Φυσικού περιβάλλοντος, του τοπίου με την πανίδα και χλωρίδα, γιατί εκτός από την αναγκαιότητα της οικολογικής στόχευσης, εκεί διαμορφώνεται ο ανθρώπινος χαρακτήρας και να τονιστεί ιδιαίτερα η νεότερη και σύγχρονη εποχή, γιατί αυτή, ενώ είναι σημαντική για τη γνώση του παρόντος, συνήθως την βρίσκει κανείς παραγκωνισμένη στα σχετικά κείμενα και βιβλία» σημειώνει στον πρόλογο της έκδοσης ο Νίκος Καλογερόπουλος.

Κι αυτό το κομμάτι είναι που προσπαθεί με νύχια και με δόντια και σε αντίξοες συνθήκες και συχνά δεχόμενος πολεμική από διάφορους παράγοντες της περιοχής να κρατήσει ζωντανό ο κύριος Νίκος. Δεν το βάζει κάτω...

Άλλωστε είπαμε: κρατάει μέσα του άσβεστη τη φλόγα και το πάθος του εφήβου.

Μια ζωή πλούσια σε γνώσεις, γεμάτη εμπειρίες, δραστηριότητες και συναισθήματα. Εμείς σας παρουσιάσαμε λίγες γραμμές μόνο από το πλούσιο βιογραφικό της ξεχωριστής μορφής, του ακούραστου και δημιουργικού ανθρώπου, εκ Ροδοχωρίου καταγόμενου, Νίκου Καλογερόπουλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου