Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Ένα παράδειγμα χρονογραφήματος

Προ-καλλικράτεια... της Έλενας Ακρίτα



Συντάχθηκε απο τον/την Της ΕΛΕΝΑΣ ΑΚΡΙΤΑ


ΣΑΒΒΑΤΟ, 06 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2010 13:56


`


ΟΧΙ ΠΟΥ ΘΕΛΩ να περιαυτολογήσω, αλλά αυτόν τον Καλλικράτη είδα κι έπαθα να τον εµπεδώσω. Τι Καλλισθένη τον έλεγα, τι Καλλίνικο τον έλεγα, µόνο Καλλιόπη που δεν τον είπα τον επιστήµονα άνθρωπο. Ο οποίος Καλλικράτης πριν γίνει σχέδιο, έκανε σχέδια. Οχι στο κοµπιούτερ, στην πέτρα.


Για όσους νοµίζουν ότι ο Καλλικράτης ήταν ένας αρχαίος ηµών ο οποίος είχε µεγάλη καΐλα για την ενοποίηση των δήµων, καλό είναι να θυµίσουµε ότι ο άνθρωπος ήταν αρχιτέκτονας. Μαζί µε τον Ικτίνο έχτισαν την Ακρόπολη (ναι, βρε, αυτή µε το µαύρο πανό καπέλο).


Εξ ου και το ανέκδοτο των δικών µας µαθητικών χρόνων:


Ρωτάει ο δάσκαλος τον µαθητή:


- Νικολάκη, ποιος έχτισε την Ακρόπολη;


Μούγγα ο Νικολάκης. Οι συµµαθητές του από κάτω ψιθυρίζουν:


- Ο Ικτίνος κι ο Καλλικράτης, ο Ικτίνος κι ο Καλλικράτης!


- Το κτήνος ο Καλλικράτης, αναφωνεί θριαµβευτικά ο µικρός.


Το κτήνος ο Καλλικράτης, που λες, σαν να µας τα µπέρδεψε κοµµάτι τα πράγµατα. Γιατί έχουµε φτάσει παραµονή των αυτοδιοικητικών – «αυτοδιοικητικών» λέµε τώρα, µη φανταστείς! – κι ακόµα δεν έχουµε καταλάβει µε ποια λογική (εκτός από την προφανή – αυτή της γεωγραφικής εγγύτητας) ενοποιήθηκαν οι δήµοι. Αυτό το «δίπλα πόρτα» είναι αρκετό για να µπουζουριάσεις τρεις περιοχές στη συσκευασία της µιας; Τρεις περιοχές µε διαφορετικές ανάγκες και διαφορετικές προτεραιότητες; Τι είναι οι δήµοι, ρε παιδιά; Μποξεράκια που στα 3 σου δίνουν µια εξάδα δώρο;


Εβλεπα µια χαρούµενη υποψήφια των δήµων «Βάρη-Βάρκιζα-Βουλιαγµένη»:


Είναι τα τρία Βήτα κι εµείς θα τα κάνουµε Αλφα!


Είναι τα τρία Βήτα κι αυτοί θα τα κάνουν Αλφα! Αλφαβητικά πάει το πράγµα! Το γεγονός ότι οι ανάγκες της Βάρης ουδεµία σχέση έχουν µε αυτές της Βουλιαγµένης, µας αφήνει παγερά αδιάφορους! Αφού ξεκινάνε από «βήτα», βάλτους µαζί στο µπλέντερ και σβήσ’ τους µε κόκκινο κρασί. Πάλι καλά που δεν ενοποιήθηκαν η Θήβα, η Θάσος και οι Θρακοµακεδόνες. Η Γλυφάδα, τα Γρεβενά και το Γύθειο! Το Χαϊδάρι µε τα Χανιά και τη Χαλκίδα!


ΑΛΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Τι σχέση έχει µια κηπούπολη (δεν µείνανε και πολλές) όπου απαγορεύεται η επαγγελµατική χρήση µε ένα µεγάλο προάστιο τίγκα στα σούπερ µάρκετ, στα µαγαζιά, σε επαγγελµατικές στέγες πάσης φύσεως; Τι γίνεται σ αυτή την περίπτωση; Ποιου τα συµφέροντα θα προασπίσει ο δήµαρχος; Οταν µάλιστα αυτά τα συµφέροντα δεν συγκρούονται απλώς µεταξύ τους: στουκάρουν κανονικά;


Δεν λέµε ότι δεν ήταν απαραίτητη µια αναδόµηση του αυτοδιοικητικού µοντέλου! Δεν λέµε ότι δεν θα υπάρξουν οικονοµικά οφέλη που εννοείται πως θα τα πληρώσουν εργαζόµενοι που θα µείνουν χωρίς δουλειά! Θα καταργηθούν θέσεις εργασίας, θα συγχωνευτούν δηµοτικές επιχειρήσεις, θα εξοικονοµηθούν πόροι και κονδύλια!


Αυτό τώρα είναι καλό ή κακό; Καλό για την οικονοµία, κακό για την ανεργία! Γιατί στις εποχές που ζούµε, όποιος χάνει τη δουλειά του δεν προσλαµβάνεται κάπου αλλού! Δεν προσλαµβάνεται – τελεία: Ποτέ και πουθενά! Από παραγωγικό άτοµο µετατρέπεται εν µια νυκτί σε µια ακόµα ζοφερή σκιά στην ατελείωτη ουρά του ΟΑΕΔ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου